Cizrna na paprice:
Ingredience:
✅3 plechovky cizrny nebo cca 500 gr sušené cizrny
✅2 velké cibule
✅1 a 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
✅asi 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (např. sypký Alnatura)
✅2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
✅cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany (doporučuji např. sojovou AlproSoya nebo ovesnou Oatly)
sezamový, slunečnicový či olivový olej , pepř a sůl
Postup:
Když máš uvařenou cizrnu nebo otevřené konzervy, můžeš se pustit do vaření.
Cibuli nakrájej na drobno a orestuj ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidej papriku a restuj ještě minutu až dvě (ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla). Zalj 1/2 litrem vývaru. Nech povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cirzny včetně rozmixuj do hladka tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako super zahušťovadlo. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidej rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveď k varu a na mírném plameni vař dokud pórek nezměkne. Poté sejmi z ohně, vmíchej rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Ochutnej a dochuť další citrónovou šťávou, pepřem, solí, příp. špetkou sladké papriky.